Azienda Agricola Biologica

Top Quality Wines Respecting Nature

“La Casa di Bricciano” vineyards lie in the heart of the magnificent rolling hills of Tuscany, just to the south of Gaiole in Chianti between Siena and Florence. The beautiful countryside surrounding the farm is a patchwork of vineyards and olive groves scattered between oak and chestnut forests. This historic area is famous for its medieval castles and Chianti Classico wine.

La nostra azienda “La Casa di Bricciano” si trova nel cuore della Toscana, a 30 Km da Siena e 60 Km circa da Firenze, nel Comune di Gaiole in Chianti. La bellissima zona incontaminata, ricca di vigneti, oliveti, boschi di querce e castagni, è famosa per i suoi castelli medievali e per la produzione di vino Chianti Classico. 


Our vineyards are situated on the upper slopes of a hill at an average altitude of 550 metres, facing south, with spectacular views towards Siena. The geology can be described as shallow top soil with a large proportion of shale, and bedrock lying beneath. This is perfect for high quality wine production.

For many years the farm was not worked which allowed the soil to naturally reinvigorate itself. Only cow manure from organic farmers is now used to fertilize the vineyards. Winter barley is planted between the vines, both to absorb any excess nitrogen produced by the manure and to control the soil moisture content. It is cut and ploughed in as green roughage fertilizer.

In both the vineyards and the winery only natural products are used.

From 2009 we are certified Organic. 

The 22.5 hectare farm is made up of 3.8 ha of vineyards, 4.0 ha of olives,  and the remaining land forests.

At every stage of our wine production we take personal care to ensure the highest possible standards. Our production is limited and of the very best quality. Our wines are exclusively produced from our own grapes organically cultivated.

Two types of wine were produced up until 2005: a “CHIANTI CLASSICO RISERVA” D.O.C.G. (blended with 86% Sangiovese, 14% Merlot & Cabernet Sauvignon) and “IL RITROVO” a SUPERTUSCAN I.G.T. (Merlot and Cabernet Sauvignon blend).

From 2006 two new wines have been produced: a “SANGIOVESE” I.G.T. (98% Sangiovese & 2% Ancellotta) and a “CHIANTI CLASSICO” D.O.C.G. (80% Sangiovese, 20% Merlot & Cabernet Sauvignon). From 2018 we produce a small quantity of Sangiovese vinificato in bianco.

The owner and winemaker Peter R. D. de Pentheny O’Kelly, was an Irish blooded Swazi, who acquired the farm in 1990. He lived on the farm with his family and personally ran the farm with the help of Giorgio Benvenuti, a vine specialist. After his death the family run the farm led by his son Rory.

We thank our oenologist  VITTORIO FIORE for his contribution and friendship.

Le nostre vigne sono situate sulla sommità di una collina, ad un’altitudine di 550 m circa s.l.m., estese sul versante  Sud che guarda Siena, in un panorama ineguagliabile.

Il terreno dei vigneti si presenta poco profondo, estremamente ricco di scheletro, particolarmente adatto a produzioni di alta qualità. Abbandonato per molto tempo, si è notevolmente arricchito e ogni anno viene fertilizzato con del concime stallatico.  Grazie ad un’accurata selezione delle uve e ad una bassa produzione, si ottiene la maturazione ottimale. E’ nel vigneto che inizia la produzione di qualità.

Sia nelle vigne che in cantina vengono utilizzati solamente prodotti naturali e non dannosi.

Dal 2009 l’Azienda possiede la certificazione di AGRICOLTURA BIOLOGICA.

Le nuove vigne sono costituite da Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese e Ancellotta. Attualmente l’azienda di 22,5 Ha si compone di: vigneto Ha 3,8 – oliveto Ha 4,0 e il resto suddiviso in boschivo, seminativo, orto e fabbricati.

Il nostro obiettivo è quello di ottenere una quantità molto limitata di prodotti pregiati, curati artigianalmente sotto ogni punto di vista. I vini provengono esclusivamente da uva prodotta nella nostra azienda con sistema di coltivazione naturale (da agricoltura biologica).

Fino al 2005 abbiamo prodotto due tipi di vino: un “CHIANTI CLASSICO RISERVA” D.O.C.G. (86% Sangiovese, 14% Merlot e Cabernet Sauvignon) e un SUPERTUSCAN I.G.T. denominato “IL RITROVO” (Merlot e Cabernet Sauvignon). Dal 2006 vengono prodotti altri due vini: un “SANGIOVESE” I.G.T. (98% Sangiovese e 2% Ancellotta) e un “CHIANTI CLASSICO” D.O.C.G. (80% Sangiovese, 20% Merlot e Cabernet Sauvignon).Dal 2018 produciamo una limitata quantità di Sangiovese vinificato in Bianco.

Il proprietario e vinificatore Peter Rory Dominic de Pentheny O’Kelly acquistò l’azienda nel 1990, dove ha vissuto con la famiglia e si occupava personalmente della sua conduzione, avvalendosi dell’aiuto del “Maestro di Vigna” Giorgio Benvenuti, che fin dai primi anni aveva dato il suo inestimabile contributo con la sua esperienza. Dopo la sua scomparsa la famiglia ha continuato la conduzione dell'azienda con a capo il figlio Rory.

Notevole merito al nostro consulente Enologo e amico Vittorio  Fiore.


La nostra storia fino al 2009





Az. Agr. Biologica "La Casa di Bricciano"
Gaiole in Chianti - SIENA - ITALY
Tel & fax +39 0577 749297
www.lacasadibricciano.it
lacasadibricciano@alice.it

© 2014 La Casa di Bricciano